VERZORGING

Bij de verzorging van een chinchilla moeten we denken aan:
– De juiste voeding / drinkwater / knaagsteen
– Het zandbadje / schimmelpoeder
– Een goede huisvesting

Voeding

Om een chinchilla gezond te houden is het belangrijk dat het de juiste voeding krijgt.
Daarom geven wij onze chinchilla’s dagelijks vers hooi en chinchillapellets (geen gemengd voer).
In gemengd voer zit namelijk te veel snoepgoed, waardoor de chinchilla de voorkeur zal hebben om eerste de lekkere dingen te eten en dan pas de gezonde dingen.
Uiteraard mogen ze wel eens een keer verwend worden met een snoepje, maar niet te veel. Als ze teveel binnen krijgen kunnen ze namelijk last krijgen van de darmen (diaree).
Als lekkernij kun je ze bijvoorbeeld een rozijntje, stukje toast, hard stukje wit brood of gedroogde rozenbottel geven. Hier kunnen ze tevens handtam mee gemaakt worden, door ze uit je hand te laten eten.

Pellets

Hooi

Gemengd voer. Hier zit teveel snoepgoed in

Drinkwater

Het beste is om het drinkwater te geven in een drinkflesje. Dit om te voorkomen dat het drinkwater vies wordt.
In een bakje kan namelijk makkelijk iets terecht komen. Het drinkflesje dient op zo’n hoogte opgehangen te worden, dat de chinchilla ernaar moet reiken.
Het is wel raadzaam om iedere dag het drinkwater te verversen i.v.m. bacteriën.
Ook het drinkflesje zal regelmatig schoongemaakt moeten worden. Wij doen dit met een flessenrager en het tuitje met pijpenragers.
Ook kunt u wat badzand met water in het flesje doen en hiermee schudden. Op deze manier schuurt u het flesje schoon. Daarna uiteraard goed naspoelen.

Een flessenrager en pijpenragers

Knaagsteen

Naast het eten en drinken heeft een chinchilla ook een knaagsteen nodig. Dit is om het doorgroeien van de tanden tegen te gaan.
Knaagstenen zijn te verkrijgen in de dierenzaak, maar je kunt ook een gasbetonblok in stukken zagen en deze geven.
Als het blokje rond geknaagd of vies is is het raadzaam om deze weer te vervangen. Je zult zien dat ze gelijk weer beginnen te knagen aan hun nieuwe steen.

De linker knaagsteen moet vervangen worden. De rechter knaagsteen is prima.

Zandbadje

De chinchilla heeft dagelijks een zandbadje nodig om zijn vacht in goede conditie te houden. Door het baden blijft zijn vacht luchtig en vetvrij zodat zijn huid goed kan blijven ademen.
In de dierenwinkels is speciaal chinchillazand verkrijgbaar. Wij zelf gebruiken het wat grovere zand, omdat dit minder stuift. Er mag echter nooit zilverzand gebruikt worden.
De bak waar het chinchillazand in zit moet groter zijn dan de chinchilla, omdat de chinchilla hierin gaat rollen. Ook moet hij knaag vrij zijn en stevig staan, denk bijvoorbeeld aan grote honden voerbakken.
Wij zetten de bakken dagelijks een half uur tot uur in de kooi, zodat ze op hun gemak kunnen baden en op deze manier voorkomen we dat de bakjes snel vies worden.
Tevens doen we regelmatig het zand zeven om het schoner te houden. Eens in de twee weken zal het chinchillazand vervangen moeten worden. Zorg wel dat er altijd een goede laag zand in de bak zit.

Badzand in grote hondenvoerbak.

Babychins rollend in het badzand.

Schimmelpoeder

Om te voorkomen dat een chinchilla schimmel krijgt kunt u af en toe schimmelpoeder in het zandbad doen. Een theelepeltje hiervan is voldoende.
Kant en klare schimmelpoeder is in de meeste dierenwinkels te koop onder de naam “Funghi stop”.
Gebruik de schimmelpoeder echter niet als er jonkies zijn die bij de moeder zogen. Dit i.v.m het prikken aan de tepels.

Chinchilla met schimmel op zijn neus.

Huisvesting

De chinchilla heeft een ruime kooi nodig. Zelf hebben we kooien van 1 meter hoog, 60 cm diep en 60 cm breed. Hier kunnen prima 2 of 3 chinchilla’s in gehouden worden.
De kooi kunt u kopen in een dierenwinkel of zelf bouwen. Let er in de dierenwinkel wel op dat er geen plastic delen in of aan de kooi zitten. Chinchilla’s zijn flinke knagers en zullen het plastic op eten, wat niet goed voor ze is. Vaak is de onderbak van de kooi van plastic, hier willen ze wel eens een gat in knagen waardoor ze ontsnappen.
U kunt natuurlijk ook zelf een kooi bouwen. Wij hebben ook zelf onze kooien gemaakt. Onze kooien zijn volledig dicht met alleen een opening aan de voorkant. Hierdoor hebben de chinchilla’s ook meer rust. Aan de voorkant zit een gaasdeur met daaronder een glazenplaat om het zaagsel tegen te houden. De deur is afgewerkt met aluminium om te voorkomen dat ze het hout kapot knagen. Ook zijn alle randen afgekit, om te voorkomen dat er urine tussen komt te zitten.

Als inrichting van de kooi moet je denken aan plankjes en takken. Een chinchilla klimt graag door de kooi. Om de plankjes intact te laten kunnen ze ook afgewerkt worden met aluminium strips. De takken vinden ze leuk als klimmateriaal, maar ook om zeker als knaagmateriaal
Hiervoor kunnen de volgende takken voor gebruikt worden:

– Berk
– Beuk
– Braam
– Els
– Es
– Esdoorn
– Fruitbomen (appel, peer)
– Hazelaar
– Iep
– Linde
– Populier
– Wijntakken (gedroogd)
– Wilgentakken (knots)

Het is altijd goed om de takken wat te laten drogen. Zelf doen wij ze ook altijd overgieten met kokend water en met een staalborstel schoon schrapen. Dit om eventuele diertjes te doden en viezigheid eraf te schrobben.

Sommige mensen doen ook een slaaphuisje in de kooi. Wij hebben dit echter niet gedaan, omdat je op deze manier een beter contact hebt met je chinchilla en je ziet vlugger of er iets aan de hand is. Wij raden het dus af.
Verder is het belangrijk dat de chinchilla niet in de volle zon komt te staan, hierdoor kunnen ze een zonnesteek oplopen. Het liefst hebben ze een temperatuur van 18 tot 20 graden.
Chinchilla’s kunnen ook buiten gehouden worden, echter hebben wij hier geen ervaring mee en raden u aan om verder op het internet te zoeken naar mensen die er wel ervaring mee hebben.

Hieronder enkele goede voorbeelden van kooien.