KOPPELEN

Chinchilla’s kunnen over het algemeen niet direct bij elkaar gezet worden. Het is dus raadzaam om onderstaande even door te nemen.
Het koppelen van chinchilla’s is het beste om in de ochtend te doen. Dit omdat de diertjes rustiger zijn, omdat ze in slaapmodus gaan.
Het zijn tenslotte nachtdiertjes en zullen dus tegen de avond en zeker de nacht actiever zijn. Het koppelen kan wat tijd met zich meebrengen.
Het is raadzaam om een dag thuis te blijven zodat er regelmatig gecontroleerd kan worden. Bedenk echter wel van te voren of u wel of geen jonkies wilt krijgen.
Want u kunt ook kiezen voor een koppel of een groep met alleen mannen of alleen vrouwen. Hieronder enige uitleg hoe u twee of meerdere chinchilla’s bij elkaar kunt zetten.

Twee of meerdere jonge chinchilla’s accepteren elkaar over het algemeen gelijk. Houd er wel rekening mee, dat u niet een jong vrouwtje met een jong bokje samen kunt zetten.
Het vrouwtje zal (mits de bok niet gecastreerd is) op een te jonge leeftijd worden gedekt. Ze dient minimaal 8-9 maanden te zijn.

Een jonge chinchilla bij een volwassen chinchilla plaatsen gaat meestal goed. Over het algemeen worden de jonge chinchilla’s gewoon geaccepteerd door de volwassen chinchilla.
Ook in dit geval kunt u geen jong vrouwtje bij een volwassen bok plaatsen. Ook hier zal zij op een te vroege leeftijd worden gedekt.
Ze dient minimaal 8-9 maanden oud te zijn. Dit is natuurlijk niet, mocht het volwassen bokje gecastreerd zijn.

Twee of meerdere volwassen chinchilla’s bij elkaar plaatsen kan wat moeilijker zijn. In sommige gevallen accepteren ze elkaar meteen.
In andere gevallen kan de koppeling enkele dagen duren. Als u kiest om meer dan twee chinchilla’s bij elkaar te zetten, kies dan voor meerdere vrouwen of meerdere bokken samen.
Eén bok met meerdere vrouwen is ook een optie.
LET OP: Plaats echter nooit meerdere bokken samen met één of meer vrouwtjes. De bokken zullen gaan vechten om de vrouwen, soms met de dood tot gevolg.

Koppelen

Er zijn drie verschillende manieren van koppelen. In alle gevallen is het het beste om te beginnen in de ochtend.
Ook is het van belang dat hun kooi/verblijf grondig is schoongemaakt voordat ze hierin geplaatst worden. Dit zodat de geurtjes eruit zijn.
Mocht de kooi al het verblijf zijn van één of meerdere (te koppelen) chinchilla’s dan is het raadzaam om de indeling hiervan wat te veranderen (indien mogelijk), zodat het voor alle chinchilla’s een nieuwe omgeving is.
Hieronder de verschillende manieren van koppelen:

  • Verplicht naast elkaar zitten.
    Gedurende de dag kunnen de chinchilla’s met zijn allen in een klein kooitje geplaatst worden.
    Hierdoor worden ze verplicht tegen elkaar aan te zitten. Als alles rustig en goed is laat u de chinchilla’s gewoon staan.
    Geef de beesten geen aandacht, maar houd ze wel goed in de gaten. Het kan zijn dat ze naar elkaar kibbelen en dreigend tegenover elkaar gaan staan.
    Sommige zullen ook urine spuiten. Dit kan geen kwaad. Als de dag goed verlopen is kunnen ze aan het begin van de avond in hun uiteindelijke schoongemaakte kooi gezet worden.
    Ze zullen nu hoogst waarschijnlijk maatjes zijn. Mocht je het voor de nacht toch nog niet vertrouwen zet dan gerust een diertje apart in een kleinere kooi in de kooi.
    We willen natuurlijk niet dat er iets gebeurd, als wij liggen te slapen.

Drie chinchilla's in een kleine kooi om aan elkaar te wennen.
Zoals u ziet zitten ze dicht op elkaar.

  • Een auto ritje.
    Met deze manier van koppelen gaat u een stukje autorijden met de chinchilla’s. Dit kan eventueel ook de rit naar de fokker zijn waar u uw nieuwe chinchilla(‘s) gaat halen.
    Door de dieren mee te nemen zullen ze wat gestrest raken, waardoor ze steun bij elkaar zullen gaan zoeken.
    Neem voor de zekerheid wel een extra kooitje mee voor het geval het niet klikt. Als de rit goed verlopen is kunnen ze in het kooi/verblijf gezet worden.
    Ze zullen nu hoogst waarschijnlijk maatjes zijn. Mocht je het voor de nacht toch nog niet vertrouwen zet dan gerust een diertje apart in een kleinere kooi in de kooi.
    We willen natuurlijk niet dat er iets gebeurd, als wij liggen te slapen.
  • Kooi in kooi.
    Een veel gebruikte manier is het plaatsen van een kleine kooi in de grote kooi. Op deze manier kunnen ze wel aan elkaar snuffen, maar elkaar niet ernstig verwonden.
    Vaak zul je zien als de kooi een dag en een nacht in de grote kooi heeft gestaan, dat de andere chinchilla naast het kooitje is gaan liggen.
    Je kunt er dan vanuit gaan dat de koppeling is gelukt. In sommige gevallen kunnen de dieren na overdag aan elkaar gesnuffeld te hebben in de avond al los.
    Ze zullen nu hoogst waarschijnlijk maatjes zijn. Mocht je het voor de nacht toch nog niet vertrouwen zet dan gerust een diertje apart in een kleinere kooi in de kooi.
    We willen natuurlijk niet dat er iets gebeurd, als wij liggen te slapen.

Hier staat de kleine wenkooi in de grote kooi.

Om de pootjes te beschermen kan er eventueel een plank op de wenkooi gelegd worden.

Houd in alle gevallen de chinchilla’s wel goed in de gaten of alles goed gaat. U kunt er altijd nog voor kiezen, mocht u het nog niet helemaal vertrouwen om er weer eentje in de kleine kooi te zetten.
In sommige gevallen kan de koppeling langer dan een dag duren. Dan is zeker het kooi in kooi systeem een goede optie.
Iedere ochtend kunt u weer kijken hoe ze op elkaar reageren. De chinchilla die lelijk doet zet u dan apart in het kooitje.
Zorg er wel voor dat de chinchilla’s op hun tijd voldoende lichaamsbeweging hebben.

Mocht een koppeling nog niet helemaal lukken, of mochten er nog vragen zijn, dan kunt u natuurlijk altijd om advies vragen.

Succes met koppelen! 🙂

Tot slot enkele opmerkingen:

  • Een zwanger vrouwtje is moeilijker te koppelen omdat zij door de hormonen humeurig kan zijn.
  • Koppel ook nooit een chinchilla die jonkies heeft.
  • Als de chinchilla’s knus tegen elkaar aan zitten, kun je er vanuit gaan dat de koppeling is gelukt.
  • Een chinchilla die iedere keer begint met lelijk doen kan gestraft worden door hem apart in de kleine kooi in de grote kooi te zetten.
  • Als een van beide chinchilla’s dominant is, plaats deze dan als laatste in de kooi.
  • Als u twee vrouwen bij een man wilt plaatsen dan zullen de vrouwtjes de man sneller accepteren dan de vrouwtjes elkaar.