De Chinchilla

De chinchilla (wolmuis) is een exotisch zoogdier dat behoort tot de cavia-achtigen, een knaagdier dat komt uit het Andes gebergte in Zuid Amerika.
Hier leefden ze in kolonies tot aan de sneeuwgrens op een hoogte van 3000 tot 5000 m.
Ze hadden veel te maken met temperatuurswisselingen waardoor ze overdag sliepen tussen de rotsspleten en s’avonds actief werden.

De grootste chinchilla is de koningschinchilla. Behorende tot de kortstaart chinchilla (Chinchilla Boliviana, als ook Chinchilla Brevicadata genoemd). Deze chinchilla is al tientallen jaren uitgestorven. 

Hiernaast bestaan nog drie kleinere chinchilla soorten, langstaart chinchilla’s (Chinchilla Lanigera).
Namelijk:

  • La Plata, de chinchilla met de stompe kop en kleine oortjes, een compactere lichaamsbouw. De vacht van deze chinchilla’s is wat dikker maar rommeliger.
  • Costina, de chinchilla met de wat spitsere kop, langere oren en een slankere lichaamsbouw. De vacht bij deze chinchilla is wat gelijkmatiger, maar dunner.
  • Raton, de dwergchinchilla.

Een combinatie van deze langstaart chinchilla’s is nu vandaag de dag de chinchilla die wij als huisdier houden.

Tegenwoordig zijn er een heleboel verschillende kleuren chinchilla’s, maar de oorspronkelijke kleur is Standaard (wild kleur).
Dit is een grijze chinchilla met een witte buik. Zie hieronder een aantal standaard chinchilla’s. De kleur kan variëren van licht, naar middel tot donkergrijs.

Standaard wildkleur chinchilla

Een donkere en een lichte standaard (wildkleur)

De Pels

De pels van een chinchilla is uniek. Het is het enige zoogdier waarbij er in één haarwortel 50 tot 100 haren zitten.
Hierdoor is de vacht zo ontzettend zacht en heeft het een mooie vachtdichtheid. De vacht van een chinchilla heeft 7 tot 9 maanden nodig om volledig uit te groeien.
De eerste verharing heeft de chinchilla op een leeftijd van 12 maanden, ieder jaar wordt de vacht volledig vernieuwd. 

De vacht is te verdelen in twee soorten haren:

  • Stoppelharen, ook wel granharen genoemd zijn stugge rechtop staande haren. Deze geven de vacht vorm en veerkracht
  • Borstelharen, zijn soepel, dit maakt de vacht zacht en dicht.

     

Als je de vacht openblaas zie je dat de haren tegen de huid donker gekleurd zijn. In het midden zit een rand die lichter van kleur is en het uiteinde van de haren zijn weer donker gekleurd.
Dit wordt ook wel een rozet genoemd. Als de rozet heel duidelijk te zien is betekend dit dat de chinchilla een goede helderheid heeft.

Een chinchilla zal in paniek snel zijn haren loslaten. Bij iets te wild oppakken kunnen er haren loslaten. Dit kan overigens geen kwaad, het beschadigd echter wel de vacht.
Dit is puur vanuit het wild, wanneer een chinchilla werd aangevallen door een roofvogel koste het alleen maar een pluk haar en niet het leven.

Chinchilla’s zijn echte koloniedieren. Ze leven dus graag met een partner. Een chinchilla die alleen zit wil nog weleens weg kwijnen.
Daarom dient een chinchilla minimaal per twee gehouden te worden. U kunt kiezen voor één of meer chinchilla’s van het zelfde geslacht of een bokje en een vrouwtje.
Bij een koppel met beide geslacht moet u er wel rekening mee houden dat deze voortplanten en er baby’s zullen volgen. Chinchilla’s kunnen echter niet zomaar bij elkaar geplaatst worden, ze moeten gekoppeld worden.

Vrouwelijk geslacht

De plasser en de anus zitten dicht bij elkaar. Daartussen zit de schede.

Mannelijk geslacht

Tussen de plasser en de anus zit enige ruimte (ongeveer 1 cm).